Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Achter het succes: Haren–Haren, de wielerklassieker

Nog maar acht jaren jong en nu al een klassieker. Dan doe je het goed! De fietstoertocht tussen de twee Harens, die veel meer is dan 100 km dom trappen op een racefiets. Het verbindt mensen, biedt gezelligheid en creëert vriendschappen. En het laat de deelnemers genieten van de cultuurhistorie en prachtige landschappen tussen beide plaatsen.

Jeroen de Grijs (op de foto links), voorzitter van het stichtingsbestuur, vertelt er enthousiast over. Op de vraag waar hij en zijn medebestuursleden de motivatie vandaan halen volgt een simpel antwoord. ‘Ik reis regelmatig naar Duitsland. Onderweg er naartoe kom ik door een prachtig gebied. Om meer mensen hiervan te laten genieten, ontstond het idee van een wielertocht. Beleven van het mooie waar we soms gedachteloos doorheen rijden, trots zijn op je eigen gebied’.

Afgelopen jaar zou ‘dé wielerklassieker van het Noorden’ in het teken staan van 75 jaar vrijheid. ‘Zou’, want de 8e editie die voor 5 juli stond gepland kon door de huidige omstandigheden helaas niet doorgaan.

Jeroen vertelt dat het om meer gaat dan fietsen. ‘Haren ligt aan het spoor waarover vele landgenoten, waaronder Anne Frank, naar Duitsland werden gedeporteerd. Mijn oma die aan het spoor woonde, vond talloze briefjes die uit de treinen werden gegooid. Zij zorgde ervoor dat deze briefjes bij de achterblijvende families terecht kwamen. De vele dankbetuigingen werden op 15 november 2019 overgedragen aan Kamp Westerbork.

Het mooie Hondsruggebied is een GEOpark. Om de gemeenten Groningen en Haren destijds enthousiast te maken om te participeren in het GEOpark organiseerde het bestuur onder leiding van een gids een fietstocht voor gemeente- en provinciebestuurders naar het hunebedcentrum in Borger en naar Noordlaren. Hier ligt het enige hunebed van de provincie Groningen. Inmiddels heeft het GEOpark de status van UNESCO Global GEOpark.

Terug naar Haren-Haren. ‘We zijn heel blij met het groeiend aantal deelnemers die uit het hele land en uit Duitsland komen. Maar we vinden de kwaliteit van het evenement veel belangrijker. Wij willen de beste zijn, in elk geval in het noorden. De route, die elk jaar anders is, moet interessant en educatief zijn. In de betrokkenheid van deelnemers, sponsors en de ruim 80 vrijwilligers steken we veel energie.

Het valt Jeroen op dat veel Duitsers zich nog steeds schamen voor die zwarte periode in onze gezamenlijke geschiedenis. ‘De huidige generatie heeft hier geen invloed op gehad. Het is nu belangrijk om met elkaar ’75 jaar vrijheid’ te vieren. Het is heel mooi hoe ons evenement tot verbroedering en onderlinge vriendschappen leidt’.

Samen met alle betrokkenen heeft Jeroen de draad weer opgepakt voor dit prachtige evenement, dat staat gepland op zondag 4 juli 2021.

Lees het Sport050 Magazine, jaargang 3 nummer 1, ook online.

FOTO HENK TAMMENS