Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

"Bij ons leren ze hun grenzen te verleggen”

Teamleider Erica Mansholt van de Topsport Talentschool Groningen ziet regelmatig oud-leerlingen op televisie topprestaties leveren. Dat is prachtig, maar het hoeft niet per se. De opleiding SportLifeStyle is voor iedereen die van sport zijn beroep wil maken.

Het eerste misverstand over de Topsport Talentschool is dat die alleen voor absolute toptalenten zou zijn. “Natuurlijk”, zegt Erica Mansholt, de teamleider van de school, “die zijn er ook.” Leerlingen als Ranomi Kromowidjojo, Hans Hateboer, hockeyster Willemijn Bos. Ze hangen op grote doeken in de lokalen. “Maar eigenlijk”, zegt Mansholt, “is de ‘TTS’ voor iedereen die school en sport wil combineren.”

Eind augustus, aan het begin van het nieuwe schooljaar. In de gangen van de school aan de Melisseweg in Groningen klinkt een zoemer, de leerlingen stromen de lokalen uit. De pauze van half twee. Buiten voetballen leerlingen in de voetbalkooi, elders op het plein stuitert een basketbal. Vanuit haar kamer op de begane grond kan Mansholt het mooi zien. “Ja, het lijkt een gewone school, met gewone leerlingen,” zegt ze. Aan de buitenkant zie je niet dat ze zo goed zijn in sport.

“Wij bieden sporttalenten alle ruimte om zich te ontwikkelen."

Erica Mansholt, teamleider Topsport Talentschool

Sporttalenten volgen bij hun club of trainer vaak een speciaal trainingsprogramma. Hoe ouder ze worden, hoe intensiever het wordt. Dat botst met het lesprogramma op een gewone school. Op de TTS beginnen de lessen om 11 uur, zodat de leerlingen ’s ochtends kunnen trainen. “Wij bieden sporttalenten alle ruimte om zich te ontwikkelen. Er is geen docent die zegt: je móet die toets maken, als iemand moet trainen. Docenten maken desnoods vijf versies van een toets.”

Dit jaar heeft de school 368 leerlingen, van vmbo tot vwo. “Reguliere scholen kunnen hun programma niet aanpassen aan trainingskampen of internationale wedstrijden. Bij ons kan alles digitaal. Een meisje dat judoot in Slowakije mag zelf weten of ze de les om 11 uur of om vier uur wil volgen. Zo hoeft ze geen lesstof te missen.”

“Sporters zijn over het algemeen goed in plannen. Ze zijn pro-actief en ambitieus.” Op de TTS stemmen leerlingen zo nodig in overleg met docenten en begeleiders af wanneer ze hun taken doen. Zelfstandigheid is een van de kernwaarden van het daltononderwijs, die groot op de ramen van de lokalen staan. De andere zijn verantwoordelijkheid, samenwerken en effectiviteit.

Ze hebben basketballers op school, volleyballers, voetballers, korfballers, schaatsers, handballers, tennissers, ijshockeyers. “We hebben een skateboarder, een karter. Vorig jaar deed een bowler examen, een meisje dat veel wedstrijden in Amerika heeft.” Niet alle leerlingen hoeven profsporter te worden. Leerlingen en ouders vragen zich voor aanmelding bij de TTS soms af: wat als ze afvallen in de selectie van hun sport? Moeten ze dan van school? Gelukkig niet: “Ook dan kunnen ze hier gewoon examen doen.”

Sinds twee jaar heeft de TTS de Sportlifestyleklas, voor kinderen die gek zijn op sport, zonder dat ze direct op weg zijn naar de wereldtop. Die ontwikkelen zich in allerlei sporten, van atletiek tot lacrosse en cricket. Ze doen uitdagende clinics, vijf weken skiën bijvoorbeeld, volgen workshops, over voeding en diëtiek, de Olympische Spelen of ‘de kosten van (het WK in) Qatar’. Later kunnen ze op een heel breed gebied in de sport gaan werken: als trainer of docent, in de begeleiding of de organisatie.

Voor de hele school geldt: de kans dat leerlingen de top in hun sport bereiken blijft relatief klein. “Maar hoe mooi is het als ze bij ons leren om hun grenzen te verleggen. Ze halen niet allemaal het hoogste niveau. Maar wat hébben ze veel geleerd.”

Op het plein zijn leerlingen nog steeds aan het voetballen of basketballen, ze eten een broodje op een bankje in de zon, kletsen wat. Wie weet treden ze later in de voetsporen van Ranomi, Hans of Willemijn. Maar eerst gaan ze gewoon een leuk nieuw schooljaar in.

Meer weten over de (sport)opleidingen in Groningen? Lees het hier.

 

TEKST: BERT NIJMEIJER
FOTO’S: RENE KEIJZER