Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Een gezonde leefstijl helpt je verder

Door de coronapandemie en de lockdown zijn we vaker thuis en bewegen minder. Gezamenlijk zijn we dan ook heel wat coronakilo's aangekomen. Logisch, maar met de zomer in aantocht is het tijd om daar iets aan doen. Niet door massaal te diëten, maar een beetje te letten op wat je eet, voldoende te bewegen en gezonder te leven.

Eyelien Bekkering - De Ruiter weet daar alles van. Eyelien is sportcoach van Sport050 en verbonden aan Fit050. Dit project helpt inwoners van de gemeente Groningen gezonder te leven via handige tips, voedingsmenu's en leefstijlprogramma's. Bovendien weet Eyelien als voormalig topschaatsster en wielrenner alles van sport en beweging.

Bewust
Vanuit haar achtergrond probeert Eyelien mensen bewust te maken van een gezonde leefstijl. In het woord 'bewust' zit ook de crux. “Daarbij gaat het om twee dingen. Weet wat je eet en wat het effect is van wat je doet. Als je daar op een slimme manier mee omgaat, haal je er uiteindelijk meer voordeel uit dan van strenge diëten. Die zijn namelijk vooral gericht op de korte termijn. Het bewuster omgaan met voeding en een gezonde leefstijl helpt je veel verder.”

Energie
De 'slimme manier' begint bij een stukje inzicht. “Iedereen heeft elke dag een hoeveelheid 'brandstof nodig; de energie om bijvoorbeeld een hele dag te werken. Maar als je minder beweegt omdat je thuis werkt, heb je ook minder energie nodig. Handig is dus om je voeding daarop aan te passen. Dit geldt ook voor 'tussendoortjes'. Een keer is niet erg, maar als je er elke dag één neemt, zit je aan het einde van de week op 7. En dan gaat het dus wel tellen.”

Suiker
Weet wat je eet, geldt overigens niet alleen thuis, maar vooral ook in de supermarkt. “Je kunt al heel veel winnen door het etiket van een voedingsmiddel eens te lezen. In veel producten zit gigantisch veel suiker, terwijl dat helemaal niet hoeft. Bovendien heeft suiker de vervelende eigenschap dat het verslavend is. Door te kiezen voor een gezonder alternatief heb je meteen al voordeel.”

Pure producten
De gezonde alternatieven blijken heel vaak verrassend vertrouwd. “Wat dat betreft moeten we weer terug naar de basis, een beetje zoals het vroeger was. Met pure producten en de nadruk op voeden in plaats van vullen. Daarvoor hoef je echt geen uren in de keuken te staan of iedere dag zelf je brood te bakken. Met de 'ouderwetse' Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en voldoende groente en fruit heb je al een gebalanceerd voedingspatroon.”

Bewegen
Bij een gezond leven hoort ook voldoende bewegen. Hoewel de coronamaatregelen soms beperkend werken, kan bewegen overal en altijd. “Bijvoorbeeld door een stukje te wandelen. Een blokje om na de lunch of het avondeten is al een goed begin. Bovendien zul je merken dat je er energie van krijgt. Bij bewegen in de buitenlucht worden namelijk allemaal 'blije stofjes' aangemaakt die een energieboost geven.” “Dit werkt ook heel goed aan het begin van de dag. Ikzelf wandel bijvoorbeeld vaak 's ochtends. Heerlijk om de frisse lucht in te ademen en de natuur te zien ontwaken. Ik word daar heel blij van. Bovendien is bewegen ook gewoon leuk en het kan overal. Helemaal in de gemeente Groningen waar de openbare sport- en beweegplekken alle mogelijkheden bieden en voor iedereen toegankelijk zijn. Mijn advies is dan ook om lekker naar buiten te gaan en in actie te komen. En als je daarbij ook een beetje let op wat je eet, merk je al snel het effect.”

De tips van Eyelien:
• Drink meer water, ook als je denkt dat je trek hebt;
• Eet pas als je trek hebt, niet uit gewoonte of tijdstip;
• Eet meer groente en fruit;
• Eet niet vlak voor het slapen gaan;
• Beweeg iedere dag minimaal een half uur, het liefst buiten. Wandelen of een workout in de tuin is heerlijk en het zorgt voor een energieboost;
• Lees eens het etiket van een voedingsmiddel. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan
• Let hierbij eens op suiker en alle woorden die eindigen op 'ose' (zoals fructose) en alles wat eindigt op 'stroop' of 'siroop'.
• Kies voor een gezond(er) alternatief.