Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

‘Gelukkig hielden we nog genoeg fitte spelers over om de finale te winnen’

Onlangs mocht studente Verpleegkunde Tessa Lap een mooi sportief succes vieren want met het Talent TeamNL Korfbal won Tessa het IKF U21 European Korfball Championship 2022. In Barcelona werd België in de beslissende wedstrijd met 18-17 verslagen. Het kostte haar een college, maar die kan ze online weer terugkijken.

Het was het vierde grote toernooi waar Tessa aan meedeed. Eerder kwam ze in actie op drie WK’s, maar die vonden plaats in Nederland. Het EK Korfbal U21 was haar eerste internationale toernooi in het buitenland. “Dat is natuurlijk wel wat anders,” vertelt Tessa. “Het was een heel leuke ervaring. Er was wel wat familie mee, maar niet zoals in Nederland met veel publiek.”

België
“De wedstrijden waren op zich niet heel spannend. Met korfbal is Nederland eigenlijk altijd de beste en krijgt het alleen van België weerstand. Dat was deze keer ook weer zo. We wonnen de poulewedstrijden makkelijk.” Wat heet. In de eerste vier duels pakte Oranje U21 de volle winst met alleszeggende doelcijfers 133-25.

Daarna wachtte de allesbeslissende wedstrijd tegen aartsrivaal België dat net als Nederland nog ongeslagen was. Tessa: “Ik begon in de basis, maar raakte helaas geblesseerd aan mijn enkel. Het was wel even afzien aan de kant toen het spannend werd.” Spannend werd het zeker want pas in de laatste minuut scoorde Nederland het winnende punt: 18-17.

‘Gelukkig hielden we nog genoeg fitte spelers over om de finale te winnen’


Naast het uitvallen van Tessa moest Oranje tijdens de finale bondscoach Kees Vlietstra missen. Hij lag ziek op bed in zijn hotelkamer. Een dag voor de finale was de selectie uit eten geweest in Barcelona en Vlietstra had daar vermoedelijk voedselvergiftiging opgelopen. Ook vier spelers waren na het etentje ziek geworden, maar zaten tijdens de eindstrijd wel op de bank. Tessa: “Gelukkig hielden we nog genoeg fitte spelers over om de finale te winnen.”

Tessa hield aan het succesvolle EK dus wel een geblesseerde enkel over. De enkel heeft vermoedelijk zo’n twee maanden nodig om te herstellen. “Het is zonde, maar het is niet anders. Ik draag preventieve braces dus daardoor valt het eigenlijk nog mee.” Tessa mist door de blessure mogelijk wel het begin van de Korfbal League in de zaal. “Ik zal net wel of net niet op tijd fit zijn,” weet Tessa.

Warme club
Ze begon met korfballen in het Groninger Oostwold bij OWK. “Een kleine warme club waar iedereen elkaar kent,” vertelt Tessa. “Toen ik op mijn vijftiende in aanmerking kwam voor de Nederlandse selectie, besloot ik vanuit de junioren door te stromen naar de senioren. Om genoeg weerstand te krijgen. Dat was een goede keuze, maar op den duur hield het daar ook op.”

“Toen ik aanmerking kwam voor Oranje zei ik tegen mezelf dat ik het maximale eruit wil halen. Dan heb je in het noorden twee opties om te spelen op het hoogste niveau: DOS’46 en LDODK. Ik ben met beide clubs in gesprek gegaan en DOS’46 voelde het beste.” Tessa koos voor DOS’46 uit het Drentse Nijeveen, maar toen deed corona haar intrede in de wereld. “Ik kon het dus niet goed afsluiten bij mijn oude club OWK.” Maar de keuze voor DOS’46 bleek achteraf echter wel de juiste want bij DOS kon ze, ondanks corona, door blijven korfballen omdat DOS’46 een topsportclub is. Bij OWK lag alles stil.

‘In dit derde jaar ben ik echt een vaste waarde’


“Het eerste jaar bij DOS was wel zwaar,” kijkt Tessa terug. “Ik moest wennen aan het niveau. Het tweede seizoen stond ik vaker in de basis en nu in dit derde jaar ben ik echt een vaste waarde. De afgelopen twee jaar ben ik stapje voor stapje gegroeid.” In eerste instantie zat ze niet in de Nederlands selectie voor het Europees Kampioenschap, maar dankzij haar goede prestaties bij DOS’46 werd ze alsnog toegevoegd en hoorde ze een maand voor het EK dat ze mee mocht.

Grote Oranje
“Twee jaar geleden was mijn doel om de Korfbal League te halen. Dat heb ik bereikt. Langzamerhand is het ook een doel geworden om het grote Oranje te halen. Ik weet dat dat voor weinigen is weggelegd. Ik heb in de nationale jeugdselecties gezeten; U17, U19 en op dit moment U21. Er is een beperkte leeftijdscategorie die daarvoor in aanmerking komt. In het grote Oranje komt echter elke leeftijd in aanmerking dus dat maakt het een stuk lastiger.

Realistisch gezien is het haalbaar, maar dan moet ik me wel door blijven ontwikkelen. Het is in elk geval een heel mooie droom.”

Waarom zou die droom van Tessa niet uit kunnen komen? Ze heeft zich bij DOS’46 goed ontwikkeld en die ontwikkeling staat nog lang niet stil. “Ik denk dat ik in de aanval wel wat meer de bal mag opeisen,” weet Tessa van zichzelf. “Ik ben meer een verbindende speler die graag anderen in stelling brengt, maar daardoor vergeet ik mijzelf wel eens. Ik denk dat ik daar nog wel een stap in kan zetten.”

Verpleegkunde
Ondertussen is Tessa ook druk met haar studie Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool, waar ze onlangs is begonnen aan het tweede jaar. ”Het is pittig om het te combineren met korfbal. Ik heb een flinke reistijd naar de club. Op maandag-, dinsdag- en donderdagavond ben ik van half zes tot half twaalf van huis. Dat wordt straks tijdens de stage helemaal pittig want in de zorg moet je meestal vroeg beginnen. Ik moet zien hoe dat straks gaat.”

‘Als een tentamen niet uitkomt, kan ik me inschrijven voor een ander tijdstip’


Gelukkig heeft Tessa veel baat bij de topsportregeling van de Hanze. “Aan het begin van het studiejaar kijk ik wanneer de tentamens zijn. Als een tentamen niet uitkomt door het korfbal, kan ik me inschrijven voor een ander tijdstip. En als het goed is krijg ik straks niet te ver van huis een stageplek zodat ik niet extra veel tijd kwijt ben aan reizen. Dat is allemaal heel goed geregeld.”

Daarnaast kan Tessa online lessen terugkijken. “Ik was voor het EK van woensdag tot en met zondag in Barcelona. Op donderdag was er een college die ik had moet volgen, maar daar was geen tijd voor. Dat college komt later online dus die kan ik terugkijken. Daardoor is het voor mij wat flexibeler geworden.” Het is duidelijk dat het combineren van topsport en studie discipline en goede planning vraagt. Tessa is niet anders gewend: “Dat betekent af en toe ook een feestje of verjaardag overslaan. Dat hoort erbij.”

Kijk voor meer informatie over topsporters uit Groningen die hun topsport combineren met een studie op de Hanzehogeschool op www.hanze.nl/topsport

Tessa Lap links op de foto.