Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Geslaagd Open Nederlands en Gronings kampioenschap Nunchaku

Op 28 Mei 2022 organiseerden Michel Nijenhuis en Bernard Roessen van Jiritsu het Open Nederlands en open Gronings kampioenschap Nunchaku-do. Beide toernooien werden gecombineerd en gehouden in de sporthal in Hoogkerk. Met de organisators blikken we terug op dit geslaagde evenement.

Nunchaku-do
Bernard: “Nunchaku-do is een Japanse krijgskunst en de nunchaku’s zijn eigenlijk twee stokjes met een touwtje of ketting ertussen. Vroeger waren het vaak houten stokken, maar in de jaren 80 heeft Milco Lambrechts ervoor gezorgd dat de stokken werden voorzien van schuimrubber. Hierdoor kon de sport zich op een veilige manier ontwikkelen. De sport bestaat uit drie onderdelen. Twee daarvan zijn Kata en Freestyle waarbij je wordt beoordeeld door een jury. Bij Kata laat je verplichte technieken zien en bij Freestyle kan je zelf een uitvoering bedenken op muziek. Tot slot is er Kumite, dat is de één tegen één wedstrijdvorm waarbij je verschillende grepen moet laten zien alvorens je punten kunt scoren door je tegenstander te raken.”

Het toernooi
Michel: “Toen we hoorden dat het WK in Frankrijk door de strenge Corona maatregelen niet door kon gaan, zei Bernard meteen, dan gaan wij het organiseren. We hebben de mogelijkheden onderzocht en zijn uiteindelijk uitgekomen bij een Open Nederlands Kampioenschap gecombineerd met het Open Gronings kampioenschap. Door een open toernooi te organiseren hebben we ook instroom gehad van internationale toppers uit Frankrijk, België en Polen en konden we de Groningse talenten ook een mooi evenement aanbieden. Wij zijn met Jiritsu één van de jongste Nunchaku verenigingen in Nederland en de enige in de drie noordelijke provincies. Dan is het wel gaaf dat we dit in onze eigen stad neer kunnen zetten. Dan heb je een deelnemersveld van jong tot oud en van top tot beginners die elkaar allemaal kunnen inspireren.

Groningse toppers
Bernard: "We hadden een heel breed veld met veel verschillende categorieën. Er waren klassen voor heren en voor dames. En net als bij Judo en Karate zijn er de klassen op niveau, van beginners met een gele band tot de gevorderde met een zwarte band. Voor de Kumite is, in tegenstelling tot bij Judo met gewichtsklassen, een lengteklasse waarop de deelnemers gekoppeld worden. Door de twee toernooien naast elkaar te zetten was er een mooie dynamiek in de dag. Er was continu wat te zien en te beleven en toch verliep alles met een bepaalde rust en overzicht. Vanuit de Nunchacku wereld was men eigenlijk best onder de indruk en kregen we positieve reacties. Dat geeft ons natuurlijk een heel goed gevoel." Michel. ”Wat ook een goed gevoel gaf is dat de Groningse toppers uit de vechtsport zoals Wijnand Tapilatu (Taekwon-do), Willem van Kempen (Hapkido) en voormalig bondscoach Taekwon-do Habib Kazemi, aanwezig waren. De support van deze mensen is erg mooi en laat een bepaalde verbondenheid zien voor de krijgskunst sport in Groningen.

Cultuur
Bernard: “Ja, inderdaad die verbondenheid zag je ook tijdens het toernooi. Dat een volwassen topper als Joris van den Berg een beginnend meisje van een jaar of 10 aanmoedigt om door te gaan op het moment dat de uitvoering wat minder ging. Dat past denk ik ook wel bij de cultuur van deze sport. Er is veel respect voor de uitvoering van de sport, maar vooral ook voor elkaar. Samen maken we deze sport en daardoor gun je elkaar het beste om zo gezamenlijk die sport voort te zetten en te ontwikkelen. De betrokkenheid en behulpzaamheid van de bond was ook erg fijn. We hadden dit toernooi 110 starts (uitvoeringen of wedstrijden) en we kunnen dit denk ik nog wel uitbreiden naar 150 tot 175 starts. Wat ons betreft is het zeker voor herhaling vatbaar en zullen we ook in de toekomst kijken wat er mogelijk is."

Wil je meer weten over Nunchaku-do en ontdekken of Jiritsu een sportclub is die bij jou past? Bekijk de aanbieders op Sport050 (https://sport050.nl/nunchaku-do)

Sporty moedigt de sporters aan!