Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Het kan wel een beetje minder vlees

In onze artikelen geven wij (Eyelien diëtist en Merel leefstijlexpert) je tips voor een gezondere leefstijl. Vorige week was het de Nationale Week Zonder Vlees. Vanwege meerdere overtuigingen kan je overwegen om minder of geen vlees en/of zuivel te eten. Eerder was het dierenwelzijn voor de grootste groep de motivatie. De groep die de afgelopen jaren vaker vegetarisch (geen vis en vlees) of veganistisch (geen dierlijke producten: vis, vlees en zuivel) gaat eten doet dit vanuit duurzaamheidsidealen en/of het klimaat.

Wist je dat het eten/ drinken van vlees en zuivel direct verband houdt met de CO2-uistoot? En wist je dat voor 1 kg vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel (veevoer) nodig is? Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 76 kilo vlees per jaar! Naast de voordelen voor je eigen gezondheid én onze wereld, willen we je laten proeven dat een dagje minder vlees ook vooral heel lekker is. Dit recept heb ik gister nog op tafel gezet, het was weer een feestje.

Ingrediënten

2 Teentjes knoflook

1 Rode ui

2 Courgettes

5 Wortelen

1 Grote prei

Basilicum, oregano en tijm of Italiaanse kruiden

Gezeefde tomatensaus 500 gram

400 gram Vegetarisch gehakt. Wij vinden die van de Vegetarische Slager het lekkerste.

Geraspte kaas of plantaardige kaas.

Scheut Azijn of witte wijn

Zout en Peper naar smaak

Pasta Penne of Spaghetti

Olijfolie voor bakken en braden (wist je dat er verschillende soorten olijfolie zijn?)

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een beetje olijfolie.
  2. Breng water aan de kook en kook de pasta klaar zoals op de verpakking beschreven. Wij adviseren volkoren pasta voor extra vezels.
  3. Snijd de wortel en courgette in blokjes en de ui in dunne ringen. Voeg de wortel, courgette en ui toe en bak 5 minuten mee.
  4. Voeg het vegetarisch gehakt en de tomaten passata toe en roer door elkaar. Voeg 2 flinke scheuten azijn of witte wijn toe en laat een tijdje staan.
  5. Hak de kruiden fijn en voeg deze toe. Je kan ook kruiden uit een potje gebruiken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Maak de borden op met de pasta en saus en top af met geraspte kaas of plantaardige kaas.

Eet smakelijk!

Wil jij begeleiding bij een gezond en gevarieerd of vegetarisch eetpatroon? Of heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Voor een gratis kennismaking of voor meer informatie stuur dan een mail naar info@sport050.nl.

Sportieve groet,
Eyelien (dietist) en Merel (leefstijlexpert)