Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Het zijn feestdagen, geen feestmaand

In onze artikelen geven wij (Eyelien diëtist en Merel leefstijlexpert) je tips voor een gezondere leefstijl. In januari gaat heel Nederland weer los met zijn of haar goede voornemens. Maar waarom zijn in december de pepernoten, kerstdiners en borrels meer regel dan uitzondering? Het zijn feestdagen, geen feestmaand.

Vanaf november liggen de schappen er al vol mee. Pepernoten en strooigoed. Bovendien is het weer vroeg donker en voelen we de behoefte om binnen te blijven. Wat is er dan fijner om met een bakje (of zak?) pepernoten en een plaid op de bank te ploffen en te netflixen?

En zo komen de pondjes er in 31 dagen snel aan en voel je je een stuk minder energiek. Wij delen 3 tips met goede voornemens, niet pas voor in januari maar voor nu. Laat december maar beginnen!

Tip 1: December heeft 4 feestdagen, het is geen feestmaand! In 1 dag en ook in 4 dagen kom je geen kilo aan. Tenminste als je de andere dagen gezond en gevarieerd eet en regelmatig beweegt. Spreek met jezelf af dat je op sinterklaas avond mag genieten van al het sinterklaasgoed en de dag erna begint met een gezond en eiwitrijk ontbijt. En datzelfde doe je ook na kerst en oudjaar. Zo hoef jij in januari niet af te rekenen met die extra kilo’s.

Tip 2: Start de dag ná een feestdag met een eiwitrijk ontbijt. Suikers werken verslavend. Doordat je meer suikers hebt binnen gekregen hunkert je lichaam 1 tot 2 dagen erna ook naar extra suikers. Eiwitten zorgen voor een voldaan gevoel en maken de drang naar (opnieuw) extra suikers kleiner. Zorg voor voldoende snackgroenten en fruit dan kom je deze 2 dagen prima door. Wist je dat dit één van de belangrijkste redenen is dat we van december een feestmaand maken?

Tip 3: Blijf bewegen. Het is vroeger donker en het wordt kouder. Het is minder aantrekkelijk om je loopschoenen aan te trekken of op de baan een potje te tennissen. Maar juist in de wintermaanden is het belangrijk voor je weerstand om te blijven bewegen. Stap eens een sportschool binnen en boek een proefles, plan dagelijks een lunchwandeling en/of trek een regenbroek aan en ga op de fiets naar je werk. Zo blijf je in beweging en houd je je conditie en weestand op pijl.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je graag begeleiding van één van ons bij een gezonder eetpatroon of afvallen? Wacht niet tot januari en start nu! Voor een gratis kennismaking of voor meer informatie stuur dan een mail naar info@sport050.nl.

Sportieve groet,
Eyelien (dietist) en Merel (leefstijlexpert)