Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Interview: "Het wordt tijd dat de omgeving het team meer gaat waarderen”

Sinds 2003 timmert Team 4 Mijl steeds meer aan de weg. Het is uitgegroeid tot hét hardloopteam van Noord-Nederland en heeft steeds meer aantrekkingskracht op atleten uit de rest van Nederland. Wat bepaalt het succes van het team? Ooit begonnen als Stichting Team Grunning, maar in 2007 verbond de 4 Mijl van Groningen zich aan het team.

“We doen het hartstikke goed. Het wordt tijd dat de omgeving het team meer gaat waarderen. Een atleet doet zo ontzettend veel voor de sport. Ik denk veel meer dan in andere sporten. Alles gaat ervoor aan de kant. Deze enorme toewijding en commitment is het mooiste wat er is”, zegt voorzitter Stefan Zevenberg. Sinds drie jaar voorzitter. Zelf oud atleet en in diverse functies betrokken bij atletiek in de regio. “We hebben er een tijd geleden voor gekozen om de kwaliteit verder omhoog te brengen. Trainers moeten puur met de sport bezig zijn. In het bestuur zitten allemaal oud-atleten en we weten hoe we atleten moeten vrijwaren van zorgen. Het is onze taak om de randvoorwaarden verder te verbeteren.”

Helaas gooide het coronavirus het wedstrijdseizoen totaal in de war, maar dat doet niks af aan de ontwikkeling van het team als geheel. Trainer Eddy Kiemel is al bijna dertig jaar trainer tevreden met wat hij nu heeft, maar heeft wel wensen. “Ik zou bijvoorbeeld wel op hoogtestage willen of meer met data-analyse doen. Daar moet je mensen voor in dienst hebben en daarvoor ontbreken de middelen.”

Om de kwaliteit van de prestaties te verhogen is een systeem bedacht. In de piek twee à drie topatleten. Een midden-groep van vijf tot acht sporters en een onderste laag van twintig atleten waar iedereen binnen Team 4 Mijl geloof in heeft. Het uitgangspunt is om talenten door te laten stromen naar de top van Nederland plus een aantal toppers die op het hoogste inter-nationale podium presteren.

Kiemel stelt tevreden vast dat het aantal atleten dat presteert toe neemt. “Atletiek is talent gedreven. Het zou kunnen dat er momenteel iets meer talent is, wat positief mee helpt. En feit is dat we aantrekkelijker worden. Kijk naar het talent Nick Marsman uit Ommen. Is Nederlands kampioen en hij moest kiezen of naar Papendal of Team 4 Mijl. Hij kiest dan toch voor ons.” Het heeft in de ogen van Kiemel met zichtbaarheid te maken. “Goede prestaties gaan opvallen. We zijn een paar keer achter elkaar Nederlands kampioen geworden op de 800 meter en halen veel medailles op de middenafstanden. Thijmen Kupers speelt daarin een belangrijke rol en momenteel doet Suzanne Voorrips het prima.”

Het trackrecord, zoals Kiemel de positieve resultaten omschrijft wordt steeds groter. “In gesprekken met atleten telt onze historie steeds meer. Groningen blijft voor veel mensen ver weg en dan moet je een goed verhaal kunnen houden. Dat lukt steeds beter.”

Aan de andere kant lijkt toeval een rol te spelen. Kiemel. “Het gaat altijd met golfbewegingen. Acht jaar geleden hadden we ook een hele sterke generatie. We genieten er nu vooral van.” De trainer voelt zich nog altijd als een vis in het water. “Doelgericht met jonge mensen ergens naartoe werken dat vind ik mooi. Iemand begeleiden die graag wat wil daar hou ik van.”

Om de toestroom van talenten meer te waarborgen is de samenwerking met het RTC atletiek versterkt. Zevenberg. “We zetten breed in op scouting en richten ons ook op andere sporten en atletiekverenigingen. De nauwe samenwerking met het RTC zien we nu al de eerste resultaten van. Door de lijnen te verkorten lukt het om talenten sneller bij ons te krijgen.”

Grote wens is het realiseren van een indoorhal in Groningen. Vanuit Groningen Atletiek worden ideeën en plannen uitgewerkt. Zevenberg. “We zijn er super enthousiast over. Een sprintbaan zou al geweldig zijn.” Kiemel weet ook hoe fijn een indoorlocatie zou zijn. “We gaan in de winter wel eens naar Apeldoorn om te trainen en dan zie je het niveau direct stijgen. Met name voor sprinters zou het een uitkomst zijn.”

Zo probeert iedereen die bij Team 4 Mijl betrokken is, dat wat in 2003 bescheiden begon, het steeds verder te ontwikkelen en zichtbaarder te worden. Wellicht dat de (financiële) waardering vanuit de omgeving daarmee toeneemt.

Lees het Sport050 Magazine, jaargang 3 nummer 1, ook online.

FOTO RENE KEIJZER