Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Mijn Sport Hart - Clubliefde

Tijdens de corona-periode is het soms lastig om je favoriete sport te beoefenen. Dit betekent echter niet dat je minder van je sport gaat houden. In ‘Mijn Sport Hart’ zoeken we verhalen die ons zullen helpen door deze lastige tijd. Heb je ook een sportcolumn die je zou willen delen? Stuur een e-mail met je column (+/- 300 woorden) en een bijpassende foto (optioneel) naar: info@sport050.nl.

Als ik aan clubliefde denk, dan denk ik aan sport. Ik denk aan voorbeelden van topsporters die hun club eeuwig trouw zijn gebleven. Ik denk aan Paolo Maldini, Sjaak Swart, Francesco Totti en Ryan Giggs. Natuurlijk ook onze eigen Groningse topper, Arjen Robben, die niet zozeer door eeuwige trouw zijn clubliefde toont, maar door verantwoordelijkheidsbesef en door drang om te helpen zijn ware clubliefde toont.

Ik denk bij clubliefde ook aan alle supporters, bestuursleden, sponsoren en vooral vrijwilligers. Met elkaar maken ze het mogelijk dat er lokaal, bij jou om de hoek, gesport kan worden. In mijn eigen context denk ik aan Mello Veenstra, Ger Bruins en Rob Birza. Belangeloos, zonder gemor en eigenlijk altijd met een lach. Allemaal zetten ze zich in voor de goede zaak. Uit clubliefde!

Het belang van clubliefde wordt niet door iedereen gezien. Soms te gemakkelijk doen we alsof we niet begrijpen dat clubliefde er is en dat dit voor veel mensen de reden is om actief te zijn. “Nederland is een multinational waar men in het grote het kleine niet meer kan zien”, schreef de Franse schrijver Michel Houellebecq eens. Helaas moet ik constateren dat sport ook binnen onze gemeente onder grote druk staat door politieke keuzes die gemaakt worden met alle consequenties van dien.

Altijd, maar zeker nu in een tijd waarin samenkomen ingewikkeld is en waarin juist sport een instrument is van preventie, is het tijd om vooral te investeren in een sector die van cruciale waarde is en betekenis heeft. Motiveer en stimuleer jongeren aan sport te doen. Het individuele en maatschappelijke nut van een bloeiende sportvereniging is zeker ook van nu. Welzijn is meer dan sport, maar sport zou altijd welzijn moeten zijn. Voor jong en oud. Met de liefde voor een club is het vermoedelijk zoals Dennis Bergkamp het ooit verwoordde: “Je houdt niet zozeer van een club vanwege een bepaalde speler, of vanwege een specifiek succes, of vanwege de kleur van het shirt.” Het is dat wat zo moeilijk onder woorden te brengen is dat de clubliefde maakt.

- Arjan Taaij, Coach Amysoft Lycurgus

Lees het Sport050 Magazine, jaargang 3 nummer 1, ook online.

FOTO ERIK BRAND