Sport050
Nieuws
Van zware revalidatie naar een halve marathon

Van zware revalidatie naar een halve marathon

Hard werken, lange dagen, prestatiedruk zorgt voor veel stress. Een aantal ingrediënten die ertoe hebben bijgedragen dat Albert van Dort na het krijgen van een hartinfarct besloot om zijn leven over een andere boeg te gooien.

Leefstijl
“Toen ik 18 was kreeg ik m’n eerste baantje en kocht ik twee jaar later m’n eerste auto. Volgens mij heb ik vanaf dat moment niet eens meer een fiets gehad. Als jongvolwassene begon het leven gewoon. Ik speelde in een bandje en we waren meer van rock’n roll, bier drinken, roken en muziek maken. Van jongs af aan had ik er weinig mee. Ik zat niet bij een sportvereniging en eigenlijk de enige vorm van sport was gymnastiek op school. Daarvan wilde ik ook nog wel eens spijbelen. Van huis uit hadden we ook niet veel met sport. We waren een beetje een deftig gezin, intellectueel en sporten was niet eigenlijk niet voor ons.

Ik ging laat studeren en ben daarna ICT consultant geworden. 30 jaar lang werkte ik voor een groot internationaal bedrijf. Ik zat ’s ochtends om vijf uur in de auto om vervolgens om negen uur elders in het land te zijn. Van Pieterburen naar Amsterdam, Arnhem, Eindhoven of Utrecht bijvoorbeeld. Tegen acht uur 's avonds was ik dan weer thuis, plempte ik op de bank, dronk ik een wijntje, ging slapen en dan begon de dezelfde routine weer. In de weekenden mocht ik er graag op uit en dan werd er ook gegeten en gedronken. Eigenlijk was ik best een stevige drinker. Eigenlijk geen gezond ritme.

Het lichaam zegt stop!
Door de stress van het werk, de lange dagen en het gebruik van alcohol zeiden mijn geest en lichaam stop! Ik kreeg in 2010 een burn out dat was al wel een heel duidelijk signaal dat het niet goed met me ging. Je komt dan in een hulpverleningstraject, met een psycholoog, therapie en een sociaal verpleegkundige. De boodschap is dan heel duidelijk, ga gezonder leven en vermijd stress. Ik moest m’n grenzen aangeven. Na een periode van herstel ging ik weer aan het werk. Eerst wordt er nog rekening gehouden met je situatie, maar na verloop van tijd veranderen er zaken bij het bedrijf. Het management veranderd en als ervaren IT Consultant werd ik toch weer in een bepaalde rol getrokken.

Ik wilde me niet laten kennen. Met een gezin en een hypotheek ging ik gewoon weer door. In 2017 kreeg ik pijn in m’n borst.  Eerst liet ik het nog gaan en ging die dag gewoon aan het werk. 's Avonds vertelde ik mijn vrouw dat ik me eigenlijk niet goed voelde. Ze had het meteen door en belde 112. Het was een hartinfarct. Ik ben mijn vrouw heel dankbaar voor adequaat handelen en hoe ze mij altijd heeft ondersteund en het gezin draaiende heeft gehouden. Zij bewaakt veel beter de balans voor een gezonde leefstijl.

Revalidatie
Voordat dat ik een open hart operatie kon ondergaan moest ik eerst herstellen en fitter worden. Na een maand begon ik drie dagen per week met sport en bewegen om fit genoeg te zijn voor de operatie. Ik leerde fitnessen, fietsen, sport en spel zoals tafeltennissen en korfbalachtige spellen. Na de operatie kon ik nauwelijks lopen, laat staan poepen. De echte revalidatie begon nu pas. Weken was ik volledig intern in het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. Het dagprogramma was ’s ochtends 45 minuten fitnessen, even vrij, dan weer 45 minuten op de hometrainer. ’s Middags naar de psycholoog, de diëtist en tot slot nog weer even licht sporten. Het programma is op basis van je gesteldheid, dan begin je op een hele lage intensiteit en zo bouwde ik langzaam weer op. Door de begeleiding leerde ik weer te vertrouwen mijn hart en lichaam.

Bewegen is goed. Meer bewegen is beter
Na een maand kon ik voor het eerst 500 meter lopen. Daarna ging het steeds beter, 500 werd 1km en zo verdubbelde dit zich steeds tot ik weer veel later een halve marathon kon lopen. Dit doe ik dan nu nog steeds regelmatig. Wel op mijn eigen tempo maar het geeft me veel voldoening.

'Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter', met dat motto ben ik ook na mijn revalidatie blijven sporten bij de BEA (bewegen en ademen) club. Nadat ik weer ben gaan werken, heb ik in 2021 besloten om te stoppen met werken. Ik wilde de stress niet meer. Ik was in 2010 al gestopt met roken en ook drinken doe ik niet meer. Als het goed gaat zal ik op korte termijn mijn Fitness A diploma halen en wil door voor Fitness B, ik wil graag senioren gaan helpen gezond en vitaal te zijn en misschien door te leren voor leefstijl-coach. De sport heeft mij zoveel gebracht, ik voel me beter dan ooit tevoren en als ik met mijn ervaring dat over kan brengen op anderen is dat fantastisch."

Albert staat op dit moment letterlijk weer in z'n kracht. Hoe sta jij in je kracht? Lees hier meer inspiratie.

Albert van Dort 2