Sport050
Nieuws
'We spreken in gezamenlijkheid dat iedereen gelijk is'

'We spreken in gezamenlijkheid dat iedereen gelijk is'

Een sportvereniging of -club moet een plek zijn waar je graag komt. Een plek waar je door sport en spel ontspant, aan je conditie en spierkracht werkt én mensen ontmoet. Dit klinkt heel vanzelfsprekend. Maar dat is het lang niet altijd. Daarom is op Sportpark Corpus den Hoorn - in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen - een pilot gestart voor inclusief sporten. Met als doel: meer aandacht voor inclusiviteit in de sport. Oftewel een veilige, prettige sportomgeving voor iedereen.

Albert Pool, bestuurslid Horeca en facilitaire zaken bij GRC Groningen: “GRC is een voetbalclub waar iedereen veilig moet kunnen sporten, iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen. Daarom hebben we als bestuur geen moment getwijfeld om aan te sluiten bij de pilot voor inclusief sporten. Dit doen we samen met hockeyvereniging GHBS, tennisvereniging Cream Crackers en Groningen Atletiek.”

Regenbogen
De aftrap van de pilot, afgelopen september, vond plaats in de kantine van GRC Groningen. Albert: “Het is goed om dit als sportverenigingen samen op te pakken. Om in gezamenlijkheid op te staan en uit te spreken: iedereen is gelijk. Ongeacht gender en geaardheid.” Aan de gevel van het clubgebouw van de Groningse voetbalvereniging wappert een grote regenboogvlag. En de kantine wordt opgesierd door lange slierten regenboogvlaggetjes. “We trekken binnen onze vereniging inclusiviteit zo breed mogelijk. Of je nou gay bent, een migratieachtergrond hebt, je stottert of een angststoornis hebt, het is allemaal oké! En dat willen we uitdragen en vooral ook normaliseren.”

Normaliseren
Pedro Regueiro González is trainer binnen GRC: “Ik train een voetbalteam, dat bestaat uit jongens en meiden van elf en twaalf jaar. Het is een fijne mix van jonge mensen en de sfeer is goed. Toch kan het natuurlijk zo zijn, dat er sporters tussen zitten die struggelen met wie ze zijn en hoe ze hier mee om moeten gaan. Ik hoop echt met heel mijn hart, dat zij zich veilig voelen en - als zij de behoefte voelen - hier over durven praten. Je gender, je geaardheid, alles is volledig normaal!”

“Zolang homo als scheldwoord gebruikt wordt, is het duidelijk dat er werk aan de winkel is.”

Pedro Regueiro González, voetbaltrainer GRC Groningen

Domino-effect
“Waarom is het niet-passen in het hetero-hokje zo’n taboe binnen de sport- en ook voetbalwereld?” vraagt Pedro zich af. “Het zou geen issue moeten zijn, maar de praktijk leert helaas anders. Dat begint bij de sportprofessionals op wereldniveau. Zodra LHBTIQ+ daar geaccepteerd wordt en profs voor hun seksuele geaardheid durven uitkomen, komen we ergens. Het zal een soort domino-effect veroorzaken. Maar zolang bijvoorbeeld homo als scheldwoord gebruikt wordt, is het duidelijk dat er werk aan de winkel is.”

Voor trainers en coaches
Voetbaltrainer Pedro Regueiro González wil zijn ervaringen als trainer graag delen met andere trainers en coaches. Zijn visie: “Een sportteam is een afspiegeling van de maatschappij, het is eigenlijk een micro-wereld. Met je team werk je samen, deel je dingen en je hebt respect voor elkaar. Binnen je sportteam leer je hoe je je wel -en ook niet- gedraagt. Dit neem je mee naar de wereld buiten je sportteam en buiten je sportvereniging of -club. Het heeft impact op de rest van je leven. De lessen die je leert zijn waardevolle levenslessen. Gebeuren er dus binnen een sportteam dingen die niet passen binnen een inclusieve (sport)wereld, dan is het je taak als trainer of coach om dit direct bespreekbaar te maken én aan te pakken: straight away!”

Meer weten over inclusiviteit in de sport en de pilot op Corpus, kijk op Sport050.

Groningen Sport 050 GRC Pedro legt uit met training 01