Sport050
Nieuws
Je bent nooit te oud

Je bent nooit te oud

Te oud om te sporten? Dat bestaat eigenlijk niet. Zeker niet als je kiest voor OldStars Sport; een verzamelnaam voor aangepaste sporten, waarmee je als iets oudere mens fysiek en sociaal fit blijft. Zo maak je bij OldStars voetbal bijvoorbeeld geen slidings en bij OldStars boksen is het uitdelen van een kaakstoot not done.

Als projectleider van Beijum Beweegt (sportwijk Beijum), leefstijl- en beweegcoach en ASM OldStars-trainer is Charlotte Siekman expert op het gebied van OldStars sporten. “Old-Stars is een aangepaste spelvorm speciaal voor mensen boven de 55. En dat kan eigenlijk voor heel veel sporten. Voetbal, handbal, hockey, rugby, badminton. Maar ook sporten als boksen, tafeltennis en fitness zijn heel geschikt.”

In beweging
Vaak worden OldStars sporten georganiseerd vanuit een sportclub of vereniging. Een van de Groningse OldStars-teams is die van de voetbalverenigingen Amicitia V.M.C., Blauw Geel ’15 en C.C.V. Oranje Nassau. Wim Boerkamp, een van de OldStarsvoetballers en oud-voorzitter van Amicitia V.M.C. is enthousiast. “We begonnen ruim drie jaar geleden met zes mannen en inmiddels is de groep ruim driehonderd procent gegroeid. Het is fijn om ook op oudere leeftijd toch aan een teamsport te kunnen doen; het houdt ons zowel fysiek als mentaal in beweging.”

Sportwijk Zuid

“Lekker in beweging, op een verantwoorde manier, mét veel gezelligheid”

Derde helft
Wim: “We trainen elke dinsdagochtend. We trappen af met een kop koffie en gaan daarna het veld op. Dat veld is kleiner dan een normaal voetbalveld, ook rennen we niet en de bal blijft laag. Omdat we ouder zijn en daardoor meer kans op blessures hebben, besteedt de trainer veel aandacht en tijd aan de warming-up. Vervolgens doen we loop- en baloefeningen en sluiten af met een potje zes tegen zes. Natuurlijk is er ook een derde helft. Niet met bier, maar met koffie. En eigenlijk neemt er altijd wel iemand een vers gebakken cake of iets anders lekkers mee.”

Enthousiasme
Badminton Club GO! is een van de Groningse sportverenigingen, die aan het experimenteren is met de OldStars-variant. Bestuurslid Bart Los vertelt: “We zijn eind 2021 succesvol afgetrapt. Het enthousiasme bij de deelnemers was groot. Helaas hebben we door corona een pauze moeten inlassen, maar we zijn druk bezig om het weer op te starten.”

Groepsgevoel
“Het sociale aspect van de OldStars sporten is minstens zo belangrijk als het in beweging zijn”, is Charlotte van mening. “In Beijum organiseren we OldStars in de wijk. Deze sportactiviteiten zijn niet aan specifieke sportverenigingen verbonden. We bieden bijvoorbeeld OldStars multisport aan, waarbij een variëteit aan sporten de revue passeert: tafeltennis, disc golf, fitness, boksen, volleybal, voetbal. Ouderen voelen zich hier veilig; sommigen komen sinds lange tijd weer in beweging of ze willen graag weer – op een aangepast niveau – in teamverband sporten. Overall heerst er echt een groepsgevoel, tijdens de trainingen wordt ontzettend veel gelachen en de sporters denken om elkaar, ook buiten het sporten om.”

Uitgangspunt voor de aangepaste spelvormen is het Athletic SkillsModel (ASM): een visie op bewegen, die is onderbouwd door wetenschap en praktijk. Fitter, gezonder en beweging worden gecombineerd met cognitieve uitdaging, sociale contacten en plezier.

Beweegplek 't Trefpunt