Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Multifunctioneel gebouw voor Ten Post: Huis van Ten Post

Multifunctioneel gebouw voor Ten Post: Huis van Ten Post

Het college van B&W heeft besloten het Huis van Ten Post te realiseren. Deze accommodatie kan gebouwd worden op de sportvelden achter het huidige dorpshuis in Ten Post aan de B. Kuiperweg. Het Huis van Ten Post is straks de plek voor het dorpshuis, de school, kinderopvang, sportclub en van de kerk.

Het dorpshuis dat er nu staat, is verouderd en staat erg dicht bij de weg. De verenigingen en bewoners hebben daarom gevraagd om modernisering en een aanpak die de ontmoetingsplek voor het dorp veiligstelt. Ten Post wil graag een sociaal, economisch en fysiek duurzaam Huis van Ten Post. Het moet dan ook als een centrale ontmoetingsplek dienen voor het dorp.

Al in de voormalige gemeente Ten Boer zijn ze begonnen met het proces om tot een Huis van Ten Post te komen. Het idee voor een nieuw Huis van Ten Post is in 2018 ontstaan, met als doel om te de mogelijkheden te verkennen om de versterking van de school, het dorpshuis/gymzaal en de (toen nog verwachte) versterking van de kerk met elkaar te combineren in één multifunctioneel gebouw. Dit was namelijk de wens van het dorp, omdat ze denken dat de onderdelen apart het misschien moeilijk krijgen in de toekomst. Als de onderdelen samen zouden komen, versterken ze elkaar en is het mogelijk om een toegevoegde waarde te creëren voor het dorp.

Bewoners Huis van Ten Post

De toekomstige bewoners van het Huis van ten Post zijn CBS De Wieken, Protestante gemeente De Hoeksteen, Dorpshuis ’t Holt en Sportvereniging TEO. Ook de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt denkt erover om vaste huurder te worden van het gebouw.

Op de gekozen locatie is meer dan genoeg ruimte voor een gebouw van 1540m2, waarbij 500m2 voor CBS De Wieken en voor de aanleg van een nieuwe openbare ruimte rondom het gebouw. Je kan hierbij denken aan een ruimte voor ontmoeten en natuurspelen, zoals een beweegtuin, een schoolmoestuin of aan een trapveldje. Er is ook veel ruimte rondom het nieuwe gebouw voor de aanleg van een (groen) schoolplein en voor een kiss & ride.

De plannen worden samen met de bewoners verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Meer informatie over het Huis van ten Post is te vinden via de actuele B&W besluiten via https://gemeente.groningen.nl/benw-besluiten