Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Gemeente ondersteunt Project Comeback

Gemeente ondersteunt Project Comeback

Deze week namen negen Groningse studenten deel aan een exclusieve sessie met voetbalinternational Virgil van Dijk over het overwinnen van tegenslagen in het kader van Project Comeback. Steeds meer jongeren lopen vast en worstelen op mentaal vlak. Tijdens de coronapandemie is het aantal jongeren dat last heeft van angsten, somberheid, depressieve klachten en gevoelens van eenzaamheid toegenomen. Voor wethouder sport Inge Jongman reden om aan te sluiten bij Project Comeback, een landelijk initiatief.

Online en offline sessies
‘Zowel met online - als offline sessies gaan topsporters met jongeren in gesprek over het omgaan met tegenslag, het najagen van dromen maar ook met tips voor een actieve en gezonde leefstijl,’ ligt wethouder Jongman het project toe. Deze week zijn ook de eerste open online sessies met judoka Roy Meyer en voetbalster Shanice van de Sanden. Met dit project hoopt de gemeente Groningen dat de mentale worsteling van veel studenten beter bespreekbaar wordt gemaakt. Project Comeback is een landelijk initiatief dat vooral lokaal wordt uitgevoerd. Afgelopen week is de campagne gestart en een flink aantal topsporters heeft hun medewerking toegezegd. Onder andere voetballers Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Shanice van de Sanden, atlete Anouk Vetter, judoka Roy Meyer, hockeyer Terrance Pieters en bokser Enrico Lacruz zullen met hun kennis en ervaring jongeren motiveren en inspireren tijdens de verschillende sessies. Hosts van Project Comeback zijn Amber Roner en Mo Hersi. De actuele agenda is in te lezen op www.projectcomeback.nl en jongeren kunnen het project volgen via Youtube en Instagram.
 

De kracht van sport inzetten

In Groningen is de samenwerking gezocht met de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Alfa College en Noorderpoort om studenten die deelnemen aan het project ook een vervolg te kunnen bieden. Veel studenten hebben het zwaar gehad tijdens de pandemie en de problemen die binnen deze doelgroep spelen worden niet altijd onderkend. ‘Met dit project willen we de kracht van sport inzetten om studenten die worstelen een hart onder de riem te steken, maar ook om hen uit te nodigen hun worsteling bespreekbaar te maken,’ aldus wethouder Jongman. Groningse jongeren kunnen aansluiten bij de online sessies van Project Comeback en het is de bedoeling om begin november ook live sessies in Groningen te organiseren.

Project Comeback
De coronacrisis zorgde voor veel uitdagingen bij jongeren. Dit motiveerde Barbara Barend en haar bedrijf Helden om een programma te ontwikkelen met topsporters in samenwerking met gemeentes en jongerenorganisaties. ‘Ik ben enorm blij dat wij de ervaring en motivatie van zoveel topsporters mogen inzetten om jongeren te bereiken en hopelijk te helpen,’ vertelt Barbara Barend. ‘Wij hebben de ambitie om jongeren dusdanig te steunen dat ze er langdurig profijt van hebben. En jongeren hebben juist nu onze steun nodig.’