Nieuwe gymzaal Korreweg schoolvoorbeeld voor de toekomst
In november 2019 verwoest een brand de gymzaal naast basisschool Karrepad. Drie jaar later is de fonkelnieuwe gymzaal Korreweg in gebruik genomen. Een zaal die voldoet aan de allernieuwste eisen en wensen en een blauwdruk is voor volgende nieuwbouwplannen.
Wessel Jongens is als klantregisseur van Sport050 nadrukkelijk betrokken geweest bij het maken van de plannen. “Er is geen overcapaciteit op zaalruimte in Groningen, dus er moest na het afbranden iets nieuws komen.” In overleg met alle gebruikers ging Jongens aan de slag. “Het was de kans om iets te bouwen wat eigentijds is en aan ieders wensen voldoet.”
Daar is vakdocent Ronald Derksema, die al een jaar of twintig op de locatie gymles geeft, heel blij mee. “Mee mogen denken was super. We konden aangeven hoe we de zaal graag wilden hebben en dat is honderd procent gelukt.” “We hebben de vakdocenten ook betrokken bij de toestelwensen, die we specifiek mee hebben genomen in de aanbesteding”, vult Jongens aan.
Daardoor zijn er geen bruggen en ook geen bok in de berging te vinden. Derksema legt uit. “Die gebruiken we toch bijna niet tijdens de lessen. We richten ons meer op het optimaal gebruiken van de toestellen die er wel zijn door die vaker te gebruiken.”
Er is gekozen voor het zogeheten Design & Build concept. Hierbij is één partij, in dit geval Wind Design & Build in Drachten, verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw. Jongens hierover. “Als Sport050 eisten wij dat de eerste twee meter obstakelvrij waren. We overlegden wel met de leverancier, waar de plekken voor het hulpstaal moest komen. En waar de grote toestellen als klimrek, touwinstallatie en plafondunits moesten komen.” “Bovendien is de akoestiek binnen een stuk beter. Kinderen maken natuurlijk veel lawaai. Het geluid absorbeert waardoor we veel minder klachten van geluidsoverlast krijgen”, noemt Derksema als extra pluspunt.
Het leidt ertoe dat een state of the art gymzaal ontstaat. Ten eerste is de zaal twee meter breder en langer dan de oude, waardoor de zwaaionderdelen nu in de breedte gedaan kunnen worden en is de berging bijna een keer zo groot. Met name het anders kunnen zwaaien is een groot voordeel weet ook Derksema. “We werken veel in drie vakken en dan merk je echt dat de zaal groter is. Bovendien kan het zwaaien nu in één deel hou je de rest van de zaal over voor andere activiteiten.”
Derksema ziet nog een ander pluspunt. “Ook mooi dat er wifi is. Dat hebben we voor de lessen toch vaak nodig en er zijn nog veel zalen waar internet ontbreekt. Er is nog wat nawerk om de puntjes op de i te zetten, maar het is een fijne zaal. En de kinderen vinden het fantastisch. Die hoeven niet meer voor gymles naar Hoogkerk, maar lopen zo het schoolplein over.”
Aan de buitenzijde was het een voorwaarde dat het moest passen in de omgeving bij de speeltoestellen die buiten staan en dat het ook past bij het nabijgelegen Molukkenplantsoen. Derksema ziet veel voordelen. “Het mooie is natuurlijk dat de zaal energieneutraal is. Er liggen zonnepanelen op, er is een sedumdak met beplanting, waardoor het goed combineert met het plantsoen. Zoiets past ook goed in deze tijd.”
“Er is in de gevels ruimte voor vogels die zich er kunnen nestelen”, voegt Jongens nog toe. “Deze nieuwe zaal is echt voorbereid op de toekomst. Het heeft een echte buurtfunctie. Vroeger werd er gebouwd met zo weinig mogelijk inkijk. Nu zitten er bewust lage ramen in zodat je naar binnen kunt kijken, waardoor de verbinding ontstaat. Het moet uitnodigen om te sporten. Dat effect willen we bereiken. Daar zijn we denk ik aardig in geslaagd.”
Meer weten over sportlocaties? Klik hier.
