Sport050
Nieuws
Opening Paralympisch Centrum Noord

Opening Paralympisch Centrum Noord

Op 18 november 2023 vond in Haren de opening plaats van Paralympisch Centrum Noord. In dit regionale trainingscentrum (RTC) kunnen sporters met een lichamelijke beperking of chronische ziekte hun talent ontwikkelen en toewerken naar topprestaties en succes.

Paralympisch Centrum Noord is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting BEA, het UMCG Centrum voor Revalidatie en Topsport NOORD. Hun gezamenlijke wens was een talentprogramma voor paralympische sporten te ontwikkelen en daarvoor een eigen RTC op te zetten. Topsport NOORD zet zich in voor goede begeleiding en ontwikkeling van talenten en topsporters in het TeamNL Centrum Noord of één van de RTC’s in Noord Nederland. Stichting BEA is het expertisecentrum van Noord Nederland op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Het UMCG Centrum voor Revalidatie is een academisch revalidatiecentrum dat zorg op het hoogste niveau biedt.

Aanleiding
Nederland kent op dit moment geen RTC voor paralympische sporters, terwijl deze sporters er wel zijn. Met name voor regio Noord is de fysieke afstand naar nationale trainingscentra vaak groot. Door krachten regionaal te bundelen krijgen deze sporters een fysieke plek waar hun ambities samenkomen. Genoeg reden voor Stichting BEA, het UMCG CvR en Topsport NOORD om de handen ineen slaan en deze groep te ondersteunen.

Handbiken, triatlon en rolstoelrugby
Het doel van het RTC Paralympisch Centrum Noord is om paralympische sporters in regio Noord de kans te bieden hun talent maximaal te ontplooien. In 2022 werd het volledige podium tijdens het NK handbiken op de weg bezet door Noordelijke talenten. Daarom start het RTC met een groep van vier handbikers (waaronder sportambassadeur Melanie Helweg) en twee rolstoelrugbyers. Dit team wordt mogelijk in 2024 uitgebreid met andere sporters. Behalve als trainingslocatie vervult Paralympisch Centrum Noord een belangrijke rol als community en aanspreekpunt voor parasporters. Dit aspect missen de sporters nu erg.

Professionele ondersteuning en begeleiding
Het RTC maakt gebruik van de beste sportfaciliteiten (zwembad, krachtruimte, sporthallen) en werkt samen met de beste specialisten en experts op het gebied van revalidatie, o.a. van UMCG Centrum van Revalidatie als high performance partner van het NOC*NSF. Parasporters vragen meer aandacht vanwege de complexere zorg en uitdagingen waar zij mee te maken hebben. Stichting BEA heeft een hoofdtrainer en assistent trainer aangesteld om hen te begeleiden. Het RTC wordt ondersteund met verschillende leerlijnen van Topsport NOORD zoals sportvoeding, Strength and Conditioning en prestatiegedrag. Ook TeamNL ziet veel potentie in Paralympisch Centrum Noord. En ook Paralympic Science Support NL heeft aangegeven volledig achter dit RTC te staan en biedt (wetenschappelijke) ondersteuning.

Meer informatie vind je op de website van Stichting BEA.

Paralympisch centrum BEA