Sport050
Nieuws
Schaatser Jenning de Boo krijgt sportpenning

Schaatser Jenning de Boo krijgt sportpenning

De Groninger schaatser Jenning de Boo (19) heeft vrijdag de sportpenning van de gemeente Groningen gekregen. De Boo werd eind december nationaal kampioen op de 500 en 1000 meter en pakte tijdens het EK afstanden goud op de 500 meter.

Wethouder Inge Jongman (Sport) reikte de sportpenning uit na afloop van de vrijdagochtendtraining in Thialf in Heerenveen. ‘Jenning heeft zich in korte tijd ontwikkeld van jong talent tot 500-meterkampioen. Wat hij laat zien is uniek en daar zijn we in Groningen super trots op.’

De Boo werd in 2022 als eerste Nederlandse junior ooit wereldkampioen shorttrack op de 500 meter in Gdansk. Afgelopen seizoen maakte hij de overstap naar het langebaanschaatsen en schaatst de pupil van coach Gerard van Velde voor Team Reggeborgh.

Jenning de Boo kreeg twee keer eerder de sportpenning. Eén keer voor zijn wereldtitel shortrack en in 2021 pakte hij voor Nederland een medaille tijdens het EK inlineskaten.

De gemeente reikt de sportpenningen uit aan sporters en teams die een eerste, tweede of derde plaats hebben behaald bij Europese- of wereldkampioenschappen. Ook teams die Nederlands kampioen zijn geworden krijgen de onderscheiding. ‘Door het uitreiken van de sportpenning stimuleren we de topsport’, benadrukt Jongman, ’want de basis voor deze mooie prestaties is uiteindelijk in Groningen gelegd.’

Jenning de Boo