Streetdance, taekwondo of skeeleren tijdens de gymles

Sport050
Nieuws
Streetdance, taekwondo of skeeleren tijdens de gymles

Streetdance, taekwondo of skeeleren tijdens de gymles

In de NOC*NSF Nationale Sportweek gaan duizenden kinderen weer lekker sporten en bewegen. Niet alleen bij een club of sportaanbieder, maar zeker ook op de basisscholen in de gemeente Groningen. Ook dit jaar start tijdens de Sportweek de Sportmatch weer. Een lessenreeks waarin kinderen op een leuke manier kennismaken met allerlei sporten en sportaanbieders bij hen uit de buurt.

Sportmatch is een nieuw format dat vorig jaar werd gelanceerd. Hierbij komen sportverenigingen en – aanbieders op bezoek bij de basisscholen en verzorgen tijdens de gymlessen gave sportactiviteiten en clinics. Dit in een reeks van drie weken waardoor kinderen een sport echt leren kennen en er ook beter in worden.

Leuke match

Scholen kunnen zelf een sport uitkiezen. Uiteraard passend bij de leeftijd van de leerlingen en de accommodatie. Sport050 zorgt dan voor een leuke match met sportclubs en -aanbieders uit de buurt die zich hebben aangemeld. Samen met de gymdocent worden dan de lessen ingevuld.

Heel gevarieerd

Dit jaar is het sportaanbod heel breed. “En met ruim 30 verschillende sportaanbieders vooral ook heel gevarieerd,” zegt Dani Baas, van het NSW-team van Sport050. “Zo kunnen scholen bijvoorbeeld kiezen uit allerlei vechtsporten, basketbal en hockey, maar ook streetdance, een Chinese dansvorm en zelfs snooker. Nu is een echte snookertafel wat lastig te vervoeren, maar daar is een creatieve oplossing voor bedacht.” Naast de eigen gymzaal wordt ook gebruik gemaakt van faciliteiten in de omgeving. “Bijvoorbeeld in Ten Boer en Garmerwolde,” weet Dani. “Daar gaat een aantal klassen tijdens de gymlessen inlineskaten op de skeelerbaan in Ten Boer, ze krijgen skateles van ervaren trainers. Zo willen we kinderen ook inspireren gebruik te maken van de openbare sportplekken in de buurt. Deze lessen gaan heel leuk worden.”

Sportmatch basissschool

"Iedereen moet kunnen sporten en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen".

Uitdagend

Opmerkelijk is dat veel scholen bij de Sportmatch kiezen voor een vecht- of verdedigingssport zoals karate, kickboksen of taekwondo. “Toch zit daar wel een idee achter,” legt Dani uit. “Het zijn vaak sporten waarmee de kinderen tijdens de gymlessen minder snel in aanraking komen. Dat maakt het extra uitdagend.” “Daarnaast past het heel goed bij de Gouden Weken. Dit zijn de eerste weken van het schooljaar waarin wordt gewerkt aan het groepsgevoel, samenwerken en weerbaarheid. Vechtsporten passen daar heel goed bij; ook vanwege het respect voor elkaar. Maar het is vooral heel leuk en voor veel leerlingen écht iets anders dan ze gewend zijn.”

6000 kinderen

Iedere basisschool in de gemeente Groningen kan met de Sportmatch meedoen. Dit jaar hebben ruim 30 scholen zich aangemeld. “Dat zijn in totaal meer dan 200 klassen en rond de 6000 kinderen,” benadrukt Dani. “Veel scholen deden vorig jaar ook al mee, maar we zien ook nieuwe aanmeldingen. Daardoor gaan nu nog meer kinderen sporten en bewegen. En uiteraard hopen we dat zij het zo leuk vinden en met de Sportmatch ‘hun’ sport ontdekken dat ze ook blijven sporten bij een vereniging in de buurt.”

Vroeg beginnen

Om dit te stimuleren ontvangen alle kinderen na de lessenreeks een oorkonde, een sporttasje met leuke gadgets en informatie over de sportaanbieders en Sport050. Evenals een flyer van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Daarmee maken we de sport ook toegankelijk voor kinderen uit gezinnen waar sport niet van zelfsprekend is. Sport is namelijk heel belangrijk voor álle kinderen. Iedereen moet kunnen sporten en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook daarom wil Sport050 de komende jaren nog meer kinderen op een leuke manier laten kennismaken met sport.”

NSW team 2024

Dani Baas staat helemaal rechts op de foto, samen met Merel Bus en Arjen Boekema