Sport050
Nieuws
Urban Sports: een verbindende leefstijl in beweging

Urban Sports: een verbindende leefstijl in beweging

Wat verbindt sporten als skateboarden, bmx'en, 3x3 basketballen, breakdancen en steppen? Het antwoord ligt letterlijk op straat, daar waar deze activiteiten samenkomen. Bij deze zogenoemde Urban Sports draait het niet alleen om de fysieke activiteit. Het gaat om een complete levensstijl, waarmee kunst, muziek, kleding en vriendschap onlosmakelijk verbonden zijn.

“Urban Sports zijn enorm in ontwikkeling de afgelopen jaren; ze zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het Gronings sportlandschap”, vertelt Ezra Schrijver. En als iemand het kan weten, is het Ezra; hij werkt als beleidsadviseur Urban Sports bij de gemeente Groningen. “De Urban Sports zijn allemaal verschillend van elkaar; straatvoetbal is bijvoorbeeld niet te vergelijken met rolschaatsen, mountainboarding of calisthenics (trainen met je eigen lichaamsgewicht, red). Hoe verschillend ook, ze hebben ook zeker een gemene deler: het gaat bij al deze sporten om een way of life.”

Way of life
“Deze way of life spreekt mensen aan die zich over het algemeen minder aangetrokken voelen tot de meer traditionele verenigingssporten. Sporters vinden elkaar vaak op straat en spreken bijvoorbeeld met elkaar af via WhatsApp-groepen”, weet Alex Tjoelker. Als mede-eigenaar van breakdance-school 84studio’s en zelf fervent basketballer staat hij middenin de Urban Sports-community. “Ik treed op als een soort vertaler van de Urban Sports-wereld richting de gemeente. Zodat we deze vorm van sport en manier van leven samen naar nieuwe hoogten kunnen brengen.”

Droombeeld
Waar het Urban Sports Netwerk over tien jaar wil zijn: “Groningen behoort tot de top van de Nederlandse Urban Sports-steden. Door de aanwezige in- en outdoor voorzieningen is Groningen een trekpleister voor Urban Sporters uit heel Nederland. Er is een sterk Urban Sports Netwerk, waarbinnen kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines plaatsvindt.”

Op de agenda
Ezra: “Groningen kent een grote groep Urban Sporters; het is van grote waarde om deze groep sporters actief en enthousiast te houden. Daarom zetten we ook als gemeente steeds meer in op Urban Sports. Hierbij zijn de voorzieningen natuurlijk belangrijk; denk aan skateparken, freerunning spots en fraaie locaties voor graffitikunst. Maar om de sporters ook de mogelijkheid te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen, is er meer nodig. Daarom hebben we als gemeente samen met het Urban Sports Netwerk -het netwerk waarin in alle disciplines verenigd zijn- de Urban Sports Agenda opgesteld. Deze agenda is de leidraad voor wat we de komende jaren nog meer willen realiseren. De aanleg van een pumptrack, een breakdance-vloer in de openbare ruimte en een centrale indoor Urban Sports Hub staan hoog op de verlanglijst. Maar ook een jaarlijks Urban Sports Event en meer aandacht voor talentontwikkeling binnen de Urban Sports zijn terug te vinden op deze agenda."

Snode plannen
Alex is enthousiast over de Urban Sports Agenda. “Met deze agenda laat de gemeente zien, dat zij de Urban Sports als belangrijk onderdeel van de Groningse sport zien. Met de actielijnen in de agenda kunnen we in gezamenlijkheid de Urban Sports verder ontwikkelen en professionaliseren. En ook de verschillende community’s samen laten komen, zodat we elkaar nog beter leren kennen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen stimuleren.”

Urban Sports
Urban Sports zijn sporten die van oorsprong vooral worden beoefend door jongeren, veelal plaatsvinden in de stedelijke openbare ruimte, zijn ingebed in de street culture en hierdoor creatieve en/of artistieke elementen bevatten, die worden getoond op straat en via sociale media, mogelijk in de vorm van battles.

Meer over Urban Sports en de sportlocaties.

The Spot