Vrijwilligerswerk bij een sportvereniging

Sport050
Nieuws
Vrijwilligerswerk bij een sportvereniging

Vrijwilligerswerk bij een sportvereniging

Hun vrijwilligerswerk heeft maar weinig met sport te maken. Ze fluiten geen wedstrijden en ze zijn ook geen elftalleiders, maar hun werk is minstens zo belangrijk. Als dit soort vrijwilligers het bijltje erbij neergooit, zal de vereniging over niet al te lange tijd met al haar activiteiten moeten stoppen. Aaldrik Ruitinga en Wiebe Schoonhoven verzorgen de verschillende technische klussen in de gebouwen van voetbalvereniging Oranje Nassau.

“Ik was een minder getalenteerde voetballer,” vertelt Aaldrik, “maar ik heb daarnaast altijd met heel veel plezier vrijwilligerswerk gedaan bij de club; eerst als jeugdleider en later als functionaris van dienst op zaterdagmiddag. Dat betekende dat ik verantwoordelijk was voor de ontvangst van de scheidsrechter en de tegenstander van het eerste elftal.” Wiebe was er ook al vroeg bij. Als tienjarige voetbalde hij al bij Oranje Nassau. Vrijwilligerswerk deed hij in zijn jongere jaren in de kerk en in de buurt waar hij woonde. Vanaf zijn vijftigste keerde hij terug bij zijn oude club voor een wekelijks partijtje seniorenvoetbal en vanaf dat moment vormde hij samen met Aaldrik en Henk Kwant het klusteam van de vereniging.

Coendersborg

Al sinds jaar en dag heeft Oranje Nassau een paar velden op sportpark Coendersborg. Net als de meeste andere verenigingen heeft de club te maken met nogal wat ledenverlies. Sinds kort zijn de jeugdelftallen van de verenigingen op Coendersborg gefuseerd en dat heeft er mede toe geleid dat er steeds minder vrijwilligers gevonden konden worden, want de binding met de club, zoals die vroeger ervaren werd, is daardoor een stuk minder geworden. Toch is het vrijwilligerstekort niet alleen iets van deze tijd. Aaldrik vertelt: “Ik vond oude clubbladen in het archief en in 1949 werd er al geschreven dat er moeilijk vrijwilligers waren te vinden!”

Werkzaamheden

Het drietal klussers houdt zich voornamelijk bezig met herstelwerkzaamheden aan het clubhuis en de kleedruimten. De mannen krijgen geen opdrachten, maar zoeken zelf de klussen op. Tijdens een storm verdween het dak van de kleedruimte en een aanzienlijk deel van de reparatie werd in eigen beheer uitgevoerd. Het kleedkamergebouw is grotendeels door het klusteam vernieuwd evenals de containerruimten. Er liggen zonnepanelen op het dak en alle ruimten zijn sindsdien energiezuinig. De klussers hebben van de vereniging een klein eigen budget toebedeeld gekregen en hoeven dus niet voor elke reparatie aan te kloppen bij de penningmeester. Aaldrik en Henk zijn de meeste morgens van de week aan het werk in het clubgebouw en Wiebe in ieder geval twee morgens.

Wat motiveert?

Wiebe: “Och, soms leer je nog iets heel anders. Wij waren bezig de ijzeren omheining rond het hoofdveld te verwijderen en voor het oude ijzer lieten we een handelaar komen. Dan leer je te onderhandelen. Erg leuk!” Maar het is vooral de liefde voor de club die hen beiden motiveert. Bovendien leggen ze ook veel nieuwe contacten. En ze weten dat mede door hun inspanningen jongeren kunnen blijven sporten.

Tips

De mannen hebben nog wel enkele tips: “Wij weten dat iedereen in de club het werk vrijwillig doet, dat geldt voor de bestuursleden evenals voor de man achter de bar. Maar hoe dan ook, wees zuinig op je vrijwilligers en toon ook regelmatig belangstelling voor hun inspanningen.”

Vrijwilligers Oranje Nassau