“Zaterdag is de mooiste dag van de week”

Sport050
Nieuws
“Zaterdag is de mooiste dag van de week”

“Zaterdag is de mooiste dag van de week”

Kris Tuinier is Dean van het instituut voor Sportstudies aan de HanzeHogeschool in Groningen. Het instituut leidt sportprofessionals op zoals sportdocenten, bestuurders, sportmarketeers en organisatoren. Ook is hij actief als bestuursraadslid en toezichthouder bij onder andere, FC Groningen in de maatschappij, Stichting BEA en Donar.

Kris: “Op jonge leeftijd deed ik fietscross (BMX) bij de Flying Birds in Lewenborg. Mijn vader was er lid en nam mij al gauw mee op sleeptouw. We deden mee aan wedstrijden en ik was er best fanatiek in. De wedstrijden waren vaak ver weg en duurden soms het hele weekend. Hoewel ik het een mooie sport vond, koos ik er toch voor om met mijn vriendjes te gaan voetballen. Eerst bij GVAV Rapiditas en daarna bij FC Lewenborg. Bij die laatste club speel ik nu nog steeds 35+ voetbal. Verder doe ik nog aan tennis, fietsen en hardlopen.

Sport speelt een heel belangrijk rol in mijn leven en dat van mijn gezin. Zaterdag is voor mij dan ook echt de mooiste dag van de week. We staan vroeg op en bij het ontbijt zetten we het nummer ‘Groen als Gras’ van Acda en de Munnik op. Zo beginnen we de dag meteen in goeie sfeer. We pakken de tassen en gaan op weg naar het voetbal- of hockeyveld voor de kinderen. Ik vind het prachtig om te zien hoe zij zich ontwikkelen. Ze leren omgaan met winnen en verliezen, samen werken, als individu uitdagingen aan gaan en zichzelf nieuwe dingen aan leren. En dat als je iets wilt bereiken je ervoor moet trainen. Ik geef doordeweeks training aan het voetbalteam van mijn zoon dus ik mag het ook allemaal meemaken. Ook het sociale aspect bij de sportvereniging helpt bij de ontwikkeling. Jong en oud, arm en rijk. Met elkaar maak je er iets moois van.

Het is soms passen meten met een druk bestaan als vader én bestuurder. Bij ons in het gezin sport iedereen. We stimuleren de ander om te gaan sporten. Zo heb ik bijvoorbeeld met mijn buurman de marathon van Rome gelopen. Daar heb ik gedisciplineerd lange trainingssessies voor moeten houden. Dan is het fijn als men thuis ook enthousiast voor je is en je de ruimte krijgt om die sessies te doen. Het uitlopen van de marathon was geweldig en dat kunnen we dan ook samen vieren.”

Kris Tuinier