Naar boven
Sport050 logo
Hèt platform voor bewegend Groningen
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Zwemles

Laat je kind niet aan de kant staan

De zwemles-situatie is veranderd.  Schoolzwemmen bestaat niet meer in de Gemeente Gronigen.  Wel doen somminge scholen nu mee met Bswim. Hier ligt het accent niet op het halen van een zwemdiploma. Als ouder moet je dus zelf zorgen dat je kind zwemles krijgt. Zwemles is belangrijk voor je kind.  Naast het kaartje  vind je een overzicht van de verschillende zwemlesaanbieders, zoals verenigingen, zwembaden en zwemscholen.

Soorten zwemdiploma's

Iedereen in Nederland mag zwemdiploma's uitgeven. Om het Nederlandse zwemdiploma toch hoogwaardig en eenduidig te houden, zijn er verschillende instanties ontstaan met elk hun eigen diploma. De grootste instanties zijn de Nationale Raad Zwemdiploma's ( NRZ), ENVOZ en KNZB.

NRZ

De NRZ geeft de meeste zwemdiploma's in Nederland uit. Veel zwembaden gebruiken deze diploma's om eenzelfde norm te hanteren en de kwaliteit van de afzwemmers op een goed niveau te houden. Tijdens het diplomazwemmen komen er bijvoorbeeld controleurs langs om het niveau van de diplomazwemmers te controleren. De NRZ biedt ook ondersteuning aan de zwembaden op het gebied van het zwemonderwijs en het diplomazwemmen.

ENVOZ

De diploma's van de ENVOZ zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association.
De doelstelling van stichting ENVOZ is: "zo goedkoop mogelijk een breeddragend zwemdiploma op de markt brengen". De diploma's zijn gericht op een goede zwemveiligheid met een goede zwemtechniek. De eisen voor de verschillende zwemdiploma's verschillen in sommige opzichten met die van de NRZ.  De zwemslagen zijn hetzelfde en iedereen heeft als zelfde doel: een goede introductie op de vrijetijdsbesteding zwemmen en een hoge mate van zwemveiligheid.

Superspetters

In 2014 heeft de Koninklijke Nederlandse ZwemBond (KNZB) een nieuw zwemdiploma geintroduceerd. Bij deze methode starten ze met de borst- en rugcrawl. Pas later leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag aan. Het doel van de KNZB is om meer  kinderen te laten doorstromen naar de verschillende wedstrijdvormen van de zwemsport.

Voor de zwemlesouders kan het best lastig zijn om een goede aanbieder te kiezen. De keus moet je zelf maken en kunnen wij niet vertellen. Dit is afhankelijk van allerlei factoren die je zelf belangrijk vindt. Ga eens kijken bij de verschillende zwembaden hoe er wordt les gegeven of kijk eens bij het diploma zwemmen.

Gemiddeld heeft een 6-jarig kind 56 lessen van 45 minuten nodig om het A diploma te halen. Voor zowel het B-, als C diploma zijn gemiddeld 16 lessen van 45 minuten nodig.

Vergoeding zwemles

De gemeente Groningen stelt geld beschikbaar om ouders (waar nodig) te helpen om de zwemlessen te betalen. Dit doen we via Stichting Leergeld Groningen. Je kunt een vergoeding krijgen voor het A en B diploma. De leeftijdseis hiervoor is 6 jaar.

Vraag een vergoeding voor zwemles aan.