Laat je kind niet aan de kant staan
Zwemles is belangrijk voor je kind, zeker in een waterrijk land als Nederland. Na het behalen van een zwemdiploma is je kind veilig in verschillende situaties in- en rond het water. In de gemeente Groningen bieden we niet meer schoolzwemmen aan. Als ouder moet je dus zelf zorgen dat je kind zwemles krijgt. Naast het kaartje vind je hier een overzicht van de verschillende zwemlesaanbieders, zoals verenigingen, zwembaden en zwemscholen. Als je het niet zelf kunt betalen is er een mogelijkheid om via stichting Leergeld hulp te krijgen. Vraag een vergoeding voor zwemles aan.
Soorten zwemdiploma's
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. Om het Nederlandse zwemdiploma toch hoogwaardig en eenduidig te houden, zijn er verschillende instanties ontstaan met elk hun eigen diploma. De grootste instanties zijn de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), ENVOZ en KNZB.
NRZ
De NRZ geeft de meeste zwemdiploma's in Nederland uit. Veel zwembaden gebruiken deze diploma's om eenzelfde norm te hanteren en de kwaliteit van de afzwemmers op een goed niveau te houden. Zwembaden worden getoetst op verschillende onderdelen Zo komen er bijvoorbeeld controleurs tijdens het diplomazwemmen langs om het niveau van de diplomazwemmers te controleren. De NRZ biedt ook ondersteuning aan de zwembaden voor het zwemonderwijs en het diplomazwemmen.
ENVOZ
De diploma's van de ENVOZ zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association.
De doelstelling van stichting ENVOZ is: ze zijn gefascineerd door water. Leren zwemmen voor sportieve-, recreatieve-, welzijnsdoeleinden en zelfredzaamheid". De diploma's zijn gericht op een goede zwemveiligheid met een goede zwemtechniek. De eisen voor de verschillende zwemdiploma's verschillen in sommige opzichten met die van de NRZ. De zwemslagen zijn hetzelfde en iedereen heeft als zelfde doel: een goede introductie op de vrijetijdsbesteding zwemmen en een hoge mate van zwemveiligheid.
Superspetters
In 2014 heeft de Koninklijke Nederlandse ZwemBond (KNZB) een nieuw zwemdiploma geintroduceerd. Bij deze methode starten ze met de borst- en rugcrawl. Pas later leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag aan. Het doel van de KNZB is om meer kinderen te laten doorstromen naar de verschillende wedstrijdvormen van de zwemsport.
Voor de zwemlesouders kan het best lastig zijn om een goede aanbieder te kiezen. De keus moet je zelf maken en kunnen wij niet vertellen. Dit is afhankelijk van allerlei factoren die je zelf belangrijk vindt. Ga eens kijken bij de verschillende zwembaden hoe er wordt les gegeven of kijk eens bij het diplomazwemmen.
Gemiddeld heeft een 6-jarig kind 56 lessen van 45 minuten nodig om het A diploma te halen. Voor zowel het B-, als C diploma zijn gemiddeld 16 lessen van 45 minuten nodig. In de praktijk betekent dit dat je voor het A-diploma ongeveer 1,5 jaar bezig bent.
Vergoeding zwemles
De gemeente Groningen stelt geld beschikbaar om ouders (waar nodig) te helpen om de zwemlessen te betalen. Dit doen we via Stichting Leergeld Groningen. Je kunt een vergoeding krijgen voor het A en B diploma. De leeftijdseis hiervoor is 6 jaar.