Sport050
Informatie
Jorinde van Klinken

Jorinde van Klinken

De NOC*NSF heeft een aantal landelijke sportpromotors die zich verbinden aan de Nationale Sportweek. In Groningen zijn wij ontzettend trots op onze lokale sportambassadeurs. Hieronder stellen we één van onze sportpromotors aan je voor, namelijk Jorinde van Klinken.

Wie ben je?
Ik ben Jorinde van Klinken en doe aan atletiek. Ik ben 3e geworden op het WK voor junioren en 2e op het EK voor junioren. Ik doe kogelstoten en discuswerpen en ben sporter van TeamNL.

Welke sport(en) deed je vroeger als kind?
Ik heb zoveel sporten gedaan vroeger: hiphop, paardrijden, volleybal, trampolinespringen, tennis en ga zo maar door. Meestal meerdere tegelijk tot ik echt koos voor atletiek.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Ik heb niet specifiek één voorbeeld, maar als een andere sporter een speciale prestatie levert kan ik daar wel echt kippenvel van krijgen en motiveert dat mij ook heel erg.

Waarom heb je uiteindelijk voor atletiek gekozen?
Het mooiste aan atletiek is de veelzijdigheid, en je ziet het al aan alle sporten die ik heb gedaan: ik hou van veelzijdigheid. Ik doe nu bijvoorbeeld ook nog verspringtrainingen omdat die afwisseling het voor mij leuk houdt, maar bij werpen ligt mijn grootste talent dus daar ben ik uiteindelijk het meeste op gaan focussen.

Hoe oud was je toen je met atletiek begon?
De jongste leeftijd dat je op atletiek mag, 7 jaar.

Hoeveel uur per week besteed je aan sport?
Dat verschilt een beetje door het jaar heen, ik denk tussen de 15 en 20 uur per week als we de ‘mealpreps’ buiten beschouwing laten die ervoor zorgen dat ik een sterke werper kan worden :p

Wat is je grootste sportieve prestatie?
Bij meisjes onder 18 jaar zijn er in de geschiedenis maar twee meisjes in de wereld die verder hebben gestoten dan ik op die leeftijd, daar ben ik zelf heel erg trots op. Voor andere mensen heb ik gemerkt dat dit niet veel zegt, dan eerder de WJK medaille en deelname EK senioren als 18 jarige (werpers zijn rond 30 jaar op hun top).

Heb je een vast ritueel voordat je aan de wedstrijd begint? Zo ja wat?
Nee heb ik niet.

Wat eet je het liefst na een zware wedstrijd of toernooi?
Na een zware wedstrijd heb ik in eerste instantie juist geen honger door alle adrenaline die nog in mijn lijf zit.

Wie zijn belangrijk voor je (geweest) in je sportcarrière?
Mijn vader is hierin het belangrijkste geweest, hij heeft er altijd alles voor over gehad om mij m’n trainingen en wedstrijden te laten draaien. Verder andere vrienden en familie om me heen die er altijd zijn bij tegenslagen of moeilijkheden maar juist ook bij positieve momenten. Tot slot ben ik ervan overtuigd dat mijn trainer in Groningen, Joop Tervoort, cruciaal is geweest.

Waarom is sport zo belangrijk voor jou?
De mooie momenten die je in de sport kan beleven zijn onbeschrijflijk en onvervangbaar door andere dingen dan sport.

Wat zijn je hobby’s?
Muziek maken en luisteren en shoppen zijn dingen die me heel veel rust geven en ook nieuwe energie. Daarnaast vind ik afspreken met vrienden om wat dan ook te doen heel erg leuk, van kampvuur bouwen tot wandelen in de natuur en bovenal: lachen.

Ik ben sportpromotor van de Nationale Sportweek Groningen, omdat?
...sport één van de mooiste dingen is die er zijn, en ik wil iedereen uitnodigen om dit zelf te ervaren.

Jorinde van Klinken