Sport050
Nieuws
De 'Sportmatch' is een verrijking van ons sportaanbod

"De Sportmatch is een verrijking van ons sportaanbod"

In de periode voor de zomervakantie is het voor basisscholen en sportaanbieders mogelijk om zich aan te melden voor de Sportmatch van Sport050. Sportaanbieders kunnen zich vanaf september weer presenteren bij basisscholen en krijgen de kans hun sportaanbod tijdelijk te verbreden. Martijn Lindeboom van Taekwon-Do school Sung Zang en Jeroen Scholma van IKC Borgman Oosterpoort én de Bekenkampschool (locatie Blekerslaan) werden in 2023 gematcht en delen hun ervaringen.

Scholma: “We maken zelf ieder schooljaar een mooi programma met lessen bewegingsonderwijs, maar er zijn ook altijd sporten en specialismen zijn waar we minder bekend mee zijn. De ‘match’ met Taekwon-Do school Sung Zang was voor ons een mooie aanvulling op het bestaande lesprogramma. Het sluit ook perfect aan bij de zogenoemde Gouden Weken, aan het begin van ieder schooljaar. In deze weken besteden we veel aandacht aan de omgangsvormen en groepsvorming op school.”

Lindeboom: “Bij Sung Zang werken we vanuit, zoals wij dat noemen, de vijf grondbeginselen. Dan gaat het over hoffelijkheid, zelfbeheersing, integriteit en doorzettingsvermogen. Taekwon-Do is een sport van beheersing over lichaam en geest. We leren de kinderen trap- en stoottechnieken en daarmee krijgen ze een vaardigheid die ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor jezelf en de ander. Bijvoorbeeld, tijdens het oefenen met trappen kan degene die trappen opvangt met het stootkussen vinden dat het te hard gaat. Dan is het goed als ze dat leren aangeven. Voordat we beginnen met de lessen geven we dit soort dingen ook aan. We bouwen de lessen rustig op en juist omdat de Sportmatch uit een reeks van drie lessen bestaat, biedt het de kans aan de kinderen om elkaar te vertrouwen en veilig te voelen binnen de lessen en hun omgeving voor het aankomende schooljaar.”

Sportmatch Sung Zang

“Met dit project blijven we als sportaanbieders ook in verbinding met onze omgeving”

Martijn Lindeboom, Taekwon-Do school Sung Zang

Een reeks van meerdere lessen
“Het mooie aan de Sportmach is dat er gekozen is voor een reeks van drie lessen. Op deze manier zit er ook ontwikkeling in de lessen en heeft het meer impact dan een eenmalige gastles”, zegt Scholma. “Bij de eerste les waren veel kinderen nog wat onder de indruk van de trap- en stoottechnieken. Maar bij de tweede les stonden ze al enthousiast in de starthouding te popelen om aan de slag te gaan.”

“Dat is voor ons als sportaanbieder ook leuk” beaamt Lindeboom. “Je kunt de kinderen meenemen in het proces en bij de laatste les zie je dat sommige kinderen echt stappen hebben gemaakt en zelfs al trappen met een draai kunnen uitvoeren. Dat ze eerst zoiets hadden van ‘oeh dat kan ik nooit’ en dat ze het nu toch kunnen. Heel goed voor het zelfvertrouwen. Ze komen er achter dat ze stap voor stap heel veel kunnen leren door het gewoon te doen.”

“De Bekenkampschool is een school voor Speciaal Basisonderwijs. Voor die kinderen is het ook heel fijn dat ze tijd krijgen vertrouwd te raken met de sport en met Martijn als meester. Wij hebben gekozen om gedurende drie weken tijdens de lessen bewegingsonderwijs aan de slag te gaan met Taekwon-Do Maar volgens mij kan je in overleg met je ‘match’ bepalen hoe je het indeelt.”

“De opzet van de Sportmatch is echt een win-win-win situatie”

Jeroen Scholma, vakleerkracht IKC Borgman Oosterpoort en Bekenkampschool

“Bij Sung Zang geven we sinds 2007 les aan jong en oud. Door actief te zijn in de wijken rondom onze Taekwon-Do school in Groningen Zuid zijn we zichtbaar. Projecten als deze zorgen voor een mooie wisselwerking. Zo blijven we als sportaanbieders ook in verbinding met onze omgeving. Het is niet altijd dat we één op één veel nieuwe aanmeldingen krijgen. Maar gedurende het seizoen zien we toch jongeren die we op de scholen hebben gezien bij ons binnenkomen om te trainen.”

“De opzet van Sportmatch is echt een win-win-win situatie”, aldus Scholma. “De leerlingen krijgen de kans om een nieuwe sport te ontdekken, wij als beweegdocenten leren ook iets nieuws en de sportaanbieder krijgt de kans zichtbaar te zijn in de wijk en zijn sport te delen met de jeugd. Echt een mooi initiatief.”

Wil je je als sportaanbieder of basisschool aanmelden voor de Sportmatch? Doe dat snel! De kennismakingslessen starten in de NOC*NSF Nationale Sportweek in september.

Sportmach Sung Zang