Zonder drempels sporten dat is Beijum Beweegt
Zonder drempels sporten, bewegen en plezier hebben, dat is Beijum Beweegt. Dichterbij kun je sport en bewegen niet brengen, zeggen Charlotte Siekman en Jouke Janze.
Eigenlijk is Charlotte Siekman (41) zelf een perfect voorbeeld van hoe iemand opknapt van sport en bewegen. Ze was verpleegkundige, zat langere tijd thuis, tot ze begon met vrijwilligerswerk bij Sportwijk Beijum. Nu is ze leefstijl- en beweegcoach en OldStar-trainer. Met mensen werken, bewegen: Charlotte is helemaal op haar plek, elke dag. Bij Jouke Janze (34) begon het in zijn achtertuin, of iets erbuiten. Hij woont in de wijk. “Ik ben gaan voetballen met jeugd uit de straat, op een veldje achter ons huis. Ik zag ze rondhangen en dingen doen. Beetje blowen, beetje stoer doen. Jongens van 16, 18. Ik ben bij ze gaan zitten, kletsen. Ging met ze voetballen na een tijdje."
Dichtbij huis
Dat is Beijum Beweegt: wijkbewoners die met elkaar in beweging komen. Het gewoon gaan doen, dichtbij huis, met wie er zijn en wat er is. “Het principe van de sportwijken is hier in Beijum ontwikkeld,” zegt Janze. “We hadden een voorbeeld van een wijk in Leeuwarden.” Nu is Beijum zelf een voorbeeld, voor wijken in Groningen en ver daarbuiten. Beijum is niet de rijkste wijk van de stad. “Armoede-gerelateerde problemen komen relatief veel voor. Inactiviteit, overgewicht, mensen die niet betrokken zijn bij elkaar.” Siekman: Veel Beijumers ervaren drempels om ergens te gaan sporten. Financieel, maar ook in afstand. Het zit ook in sfeer en een gevoel van veiligheid waarom mensen de stap niet durven te zetten.” Janze: “Je zou denken dat de sportfaciliteiten op Kardinge dichtbij zijn, maar voor sommige mensen voelt het toch ver weg. We willen mensen zo dicht mogelijk bij huis meer laten bewegen. Dat is goed voor je lijf, je geest en je humeur, maar ook voor je sociale contacten. Dat is wat we met Beijum Beweegt willen: dat iedereen zich onderdeel van de club voelt.”
Push-ups
Er zijn wandelgroepen, boksgroepen, er is ouderengym. Zaalvoetbal, BMX en andere urban sporten voor jongeren. Open gym-sessies, buitenfitness. Walking football en walking boksen. “Ik denk dat een groot deel van de deelnemers anders niet ergens anders had gesport,” zegt Siekman. “We willen ondernemers niet beconcur reren maar juist samenwerken. We werken samen met zzp’ers, fysiotherapeuten, verenigingen.” De wijk biedt prachtige mogelijkheden. Siekman: “Bij brisk-walking, actief wandelen met oefeningen, gebruiken we bomen voor de wall-sit en muurtjes voor push-ups. Er zijn tal van voetbalkooitjes, Kardinge is dichtbij.” Janze: “Ouderen, jongeren, een heel divers publiek doet mee. Mensen vinden het leuk en nemen de volgende keer hun buurvrouw mee.”
"Zie wat je met aandacht kan bereiken."
Charlotte Siekman
Walking boksen
Siekman: “We hebben twee OldStargroepen: boksen en multisport. De badmintonvereniging komt een training geven, we hebben Bettine Vriesekoop hier gehad voor het tafeltennis. Een deelnemer aan het walking boksen bleek een boksachtergrond te hebben. Ze zat thuis. We hebben haar een opleiding gegeven. Ze geeft nu bokstraining.” Janze: “Bij het BMX hebben we een jongen die graag een eigen stichtingwilde oprichten. We hebben ervoor gezorgd dat er fietsjes aangeschaft konden worden. Hij onderhoudt nu het BMX-parcours in het park. De kinderen helpen hem met graven en aanleggen. Je ziet dat mensen dankbaar en blij zijn.” Janze: “Die community is voor mensen zo belangrijk dat ze er hun best voor doen. Je merkt dat deelnemers omkijken naar elkaar. Als iemand nog niet in een appgroep staat, vragen ze: heb je die ook gevraagd? Dat is heel mooi."
